Cartea Psiho-oncologie pediatrică cuprinde o cercetare amplă realizată de coautoare, pornind de la mai multe studii comune în domeniu. Această cercetare reprezintă o premieră în psiho-oncologia din România, prin complexitatea ei și prin numărul mare de subiecți intervievați.
O parte a cercetării a fost realizată în cadrul programului de pregătire doctorală a dr. Elisabeta Niță, sub coordonarea dr. Camelia Popa, desfășurat la Școala de Studii Avansate a Academiei Române (SCOOSAR) – Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”; după încheierea doctoratului, tema a fost extinsă prin abordarea unor noi aspecte de interes ale psiho-oncologiei pediatrice.
Cartea conține două părți Boala neoplazică în pediatrie şi implicațiile ei psihologice și Psihologia bazată pe dovezi de cercetare în clinica de oncologie pediatrică (experiența bolii neoplazice pentru copii, adolescenți, părinți și îngrijitori; determinarea impactului cancerului asupra calității vieții copiilor și părinților; dezvoltarea unei scale pentru evaluarea nivelului de suferință al copiilor și adolescenților cu cancer).
Cartea se adresează atât publicului larg, cât și comunității de specialiști care au în îngrijire pacienți oncologici.